Search

«Податкові зміни в АПК: як працювати далі»

За підсумками практичного семінару, який відбувся на базі ДУ «НМЦ «Агроосвіта» м. Київ, у ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» проведено семінар на тему «Податкові зміни в АПК: аналіз, наслідки та перспективи».

У семінарі прийняли участь працівники фінансової служби та викладачі спеціальних дисциплін.

На даному заході розглядались питання озвучені на семінарі у Києві представниками Міністерства аграрної політики та продовольства України, а також головою Департаменту методології і нормотворчої роботи ДФСУ.

Сьогодні, як ніколи гостро стоїть питання стратегії розвитку АПК. Про це повідомив Андрій Кінщак – директор Департаменту стратегії та економічного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Основними стратегічними пріоритетами на 2016 рік є:

  1. Створення законодавчої бази про державну підтримку АПК.
  2. Розробка державних цільових програм.
  3. Направлення 1% від ВВП в аграрну галузь.
  4. Обіг земель сільськогосподарського призначення.
  5. Розвиток органічного ринку.

Також на семінарі було розглянуто питання стану аграрної галузі та динаміку сільськогосподарського виробництва за попередні роки. Так, зменшивши обсяги виробництва, за останні 2 роки Україна фактично третю частину всієї с/г продукції експортує за кордон, ставши країною «донором».

Велика увага була приділена рівню прибутковості з 1 гектара ріллі по Україні. За прогнозами на 2016 рік, прибуток з 1 га ріллі становитиме в межах 25 дол/га. А рівень рентабельності впаде до 6%.

Значна роль була відведена проблемі адміністрування ПДВ. Зокрема, розглядались зміни до Податкового кодексу України в частині нового спеціального режиму ПДВ, що викликало жваві дискусії. Згідно нього, сільськогосподарські товаровиробники сплачують податкові зобов'язання у таких пропорціях:

  • Для операцій із зерновими та технічними культурами : 85% ПДВ буде сплачуватися до бюджету і 15% спрямовуватись на спеціальні рахунки платника;
  • Для операцій з продукцією тваринництва ( велика рогата худоба і молоко) : 20% сплачується до бюджету і 80% спрямовується на спеціальні рахунки платника;
  • Для операцій з іншою сільськогосподарською продукцією: 50% до бюджету і 50% - на власні спецрахунки.

Запроваджено також два реєстри з відшкодування ПДВ та визначено критерії для платників податку, які можуть претендувати на бюджетне відшкодування.

Важливе місце було відведено проблемі збільшення ставок єдиного податку для платників 4 групи. Так, у порівнянні з 2015 роком ставки зросли у 1,8 рази. Та все ж платники єдиного податку готові сплачувати за такими ставками, аніж переходити на загальну систему оподаткування.

Також згідно даних Державної служби статистики нормативна грошова оцінка 1 гектара ріллі у Тернопільській області на 2016 рік в середньому становить – 30040 гривень, а нормативна грошова оцінка 1 гектара багаторічних насаджень – 19435 гривень.

В цілому, прийнявши участь у двох семінарах, можна зробити висновки, що в Україні є можливості та потенціал для розвитку аграрної галузі . Але держава, зі своєї сторони, повинна чітко дотримуватись принципів оподаткування, створити стабільну законодавчу базу та подбати про державні цільові програми, які б могли дати впевненість аграрному виробнику в завтрашньому дні.

Красій Н.Я., викладач обліково-фінансових дисциплін

: