Search

Рік англійської у коледжі – як це було

Рік англійської у коледжі – як це було

«Скільки мов ти знаєш, стільки разів ти людина»
Йоганн Вольфганг фон Ґете

І з цими словами відомого німецького класика неможливо не погодитись. Процеси глобалізації широко сягнули у наше буденне життя, зачепивши усі його сфери, тому його невід'ємною складовою стало вивчення і використання іноземних мов, як засобу розширення світогляду, пізнання культури та звичаїв іншого народу.

Знання хоча б однієї іноземної мови сьогодні – це можливість впевнено дивитись у майбутнє, вдосконалення професійної компетентності і затребуваність на світовому ринку праці.

Ні для кого не є таємницею, що універсальною мовою міжнародного спілкування є англійська, яка вже давно закріпила свій статус мови людства і широко вживається на всіх рівнях і поміж різних прошарків населення. Починаючи від банальних бесід під час туристичних подорожей і закінчуючи обговоренням важливих питань на зустрічах керманичів країн, комунікативний ефект, простіше кажучи відповідну реакцію на сказане, без знання англійської мови досягти не вдається.

Ми вже і не помічаємо наскільки глибоко проникла англійська у наше повсякденне життя і оволоділа ним на рівні підсвідомості. Кожного дня з екранів телевізорів і радіоприймачів лунають не тільки суто англійські пісні, а й рядки українських виконавців з англійською лексикою, яка комфортно себе почуває серед нашої солов'їної. На полицях супермаркетів і на прилавках магазинів стоять Greenfield, Tide, Lion; на футболках і светрах майорять англомовні написи і цитати.

В наших містах давно з'явились біг-борди, сіті-лайти та квік-чейнджі, разом з нами по вулицях ходять вейпери, хейтери та хіпстери, в навчальних закладах – коучі, в салонах краси – лешмейкери. В моді зараз хенд-мейд, воркаут, кроссфіт та веганство, а вдома слідом за комп'ютером, бойлером та іншими модерновими гаджетами з'явились вай-фай, смартфон і смарт – тіві. Ну а шоппінги, кофібрейки, бріффінги й онлайн-вебінари давно прижились у нашій мові.

Щоб не загубитись у цьому вирі англіцизмів і не почувати себе ні чорною вівцею, ні білою вороною, звісно, необхідно вивчати англійську мову. Саме з метою популяризації вивчення англійської мови 2016 рік був проголошений Президентом України П. Порошенком - роком англійської мови в Україні.

У ВП НУБіП «Заліщицький аграрний коледж імені Є. Храпливого» рік розпочався з проведення тижня англійської мови. Викладачі іноземних мов Лукавецька Л.М., Вацик Н.В., Осадчук С.Б та Завінська О.М. разом зі студентами втілили у життя чимало пропозицій і ідей, стосовно заходів направлених на підвищення інтересу у вивченні англійської мови. В холі коледжу були представлені плакат з планом заходів, а також фотовиставка-спогад про іноземні делегації, які відвідали коледж впродовж останніх 2 років. Також демонструвались різноманітні відео-ролики.

У бібліотеці на ряду із сучасними навчальними посібниками з англійської мови студентському загалу були презентовані примірники художньої англомовної літератури та зразки періодичних видань.

Розпочався тиждень святкуванням Дня всіх закоханих. Студентські групи оформили стінгазети у вигляді сердець, приготували скриньку для того, щоб кожен зміг зізнатися у коханні, надіславши валентинку. Також відбулося розширене засідання гуртка англійської мови на тему: «St. Valentine’s Day», присвячене цьому прекрасному святу кохання. Студенти 2 курсу економічного відділення познайомили гостей заходу з історією свята, поділились традиціями святкування в інших країнах, розповідали англомовні прислів'я про любов і дружбу, декламували вірші про кохання, а також співали пісні.

Не менш захоплюючим став поетичний захід “Poet’s corner”, на якому студенти різних курсів навчання, а також викладачі декламували вірші англійських та американських класиків та поетів сучасності мовою оригіналу з їхніми перекладами українською та російською. Лунали вірші про дружбу, любов, відданість Батьківщині; вони звучали щиро, проникливо і не залишили нікого байдужим.

Також студенти 1,2 та 3 курсів взяли участь у внутріколеджівській олімпіаді з англійської мови, конкурсі на кращу стінгазету на тему «Англомовні країни», а на дозвіллі мали змогу переглянути художні фільми мовою оригіналу.

Сучасним і креативним стало бінарне заняття: «Англійська мова і Агрономія» на тему «Картопля – другий хліб», учасниками якого стали студенти третього курсу агрономічного відділення. Вони підготували цікаві доповіді про картоплю: історію рослини, її хімічний склад, технологічні і кліматичні умови вирощування, різновиди сортів, головних шкідників та, звісно, цінність рослини для людського організму. Наряду з високим рівнем пошукової роботи, студенти проявили творчій підхід, поєднав його з використанням сучасних технічних засобів і програм, створивши цікаве відео на тему заняття.

На занятті був присутній викладач коледжу Конько Василь Антонович, який розповів про досвід селекції картоплі в США у дослідницькій лабораторії університету штату Вісконсин і продемонстрував відмінне володіння англійською мовою.

Традиції підготовки та святкування світлого свята Великодня у Великобританії та Україні порівняли студенти 1 курсу та викладачі англійської мови на виховній годині «Easter in Ukraine and English-speaking countries» у квітні.

Осінь принесла два розширених засідання гуртка англійської мови на тему: «Україна - європейська держава» та «Thanksgiving Day». Також викладач Лукавецька Л.М. провела відкрите заняття з англійської мови для студентів 15 групи на тему: «Здоровий спосіб життя».

Чимало зусиль викладачі докладають безпосередньо під час занять з англійської мови. Вони успішно застосовують інтерактивні методи навчання, інформаційно-комунікативні технології та нестандартний підхід. Студенти вчать нові слова і вирази за допомогою мікро-уроків від носіїв мови, які їм демонструють на заняттях, працюють з різними онлайн-словниками, проявляють свій творчий потенціал у створенні проектів та презентацій з поданих тем, відвідують гуртки та позаурочні виховні заходи.

So we wish you to do your best in learning English and good luck!



О.М. Завінська,
викладачі англійської мови

: