Search

Будівництво ГЕС на Дністрі:економічна вигода чи екологічний ризик

Будівництво ГЕС на Дністрі:економічна вигода чи екологічний ризик

15 лютого 2017 року в ВП НУБіП Заліщицький аграрний коледж відбулася зустріч із депутатом Тернопільської обласної ради ОрестомВинницьким, представниками НПП «Дністровський каньйон»ОлександромВікирчаком та Аркадієм Сідоровим стосовно актуального на сьогодні питання - будівництва каскаду ГЕС на Дністрі.

У залі зібрались студенти, викладачі та працівники коледжу.Питання яке намагались розкрити учасники зустрічі було поставлене наступним чином: Яка ефективність даного будівництва? Чи є воно безпечним для людей, які проживають на прилеглих територіях та навколишнього середовища? Адже, за словами реалізатора проекту Публічного акціонерного товариства «Укргідроенерго»,будівництво каскаду принесе регіону нові інвестиції, робочі місця, нові дороги, мости. Чи так це насправді?Відповідь на це питання дав депутат Тернопільської обласної ради Орест Винницький. Він зауважив:

«Ми маємо дивитись у майбутнє, де розвиваються альтернативні джерела енергії, де природа і безпечне довкілля є однозначним пріоритетом. В майбутнє, де річка Дністер заслужено стає туристичною перлиною і дискусій про будівництво на ній ГЕС навіть не виникають».

Нагадаємо, що рішення обласної ради проголосувало проти забудови каскаду. Стосовно екологічних ризиків, представники НПП «Дністровський каньйон» наочно продемонстрували загрозу затоплення природоохоронних територій загально державного та європейського значення. Попередили про знищення сотні, тисячі рідкісних червонокнижних видів та втрату річки свого первинного значення.

«У разі здійснення зазначеного будівництва буде знищено всі прируслові та руслові природні комплекси національного природного парку «Дністровський каньйон», частину природних комплексів національного природного парку «Хотинський» та частину Галицького природного парку.

Практично ріка Дністер перетвориться на каскад водосховищ, а тому втратить свою туристичну привабливість, яка значно зросла останнім часом»,- зауважив Олександр Викірчак.

 

Завершуючи зустріч гості закликали доносити інформацію якомога ширшому колу людей в місті, районі про катастрофічні наслідки від реалізації даного проекту.

Баран А. В. – викладач екологічних дисциплін

: