Search

«Просвіті» -150!

«Просвіті» -150!

      Святкова академія «Вогонь «Просвіти» не згасає», приурочена 150-літньому ювілею Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка, стала справжнім святом для працівників коледжу і громади м. Заліщики.

     17 грудня 2018 року в читальній залі навчального закладу зібралися просвітяни, щоб згадати своїх великих попередників, які 8 грудня 1868 року на загальному зборі у м. Львові створили товариство задля єдності українського народу.

          Без перебільшення можна сказати, що ця дата і назва назавжди вписана в історію державотворення.

     Святкова академія розпочалася літературно-музичною композицією «Україна – понад усе», після якої ведуча заходу Ємчук Н.В. коротко розповіла про історію створення товариства «Просвіта» .

     Голова осередку товариства «Просвіта», директор коледжу Глова В.С., цікаво охарактеризував основні віхи розвитку та діяльності осередку товариства «Просвіта» на базі коледжу. В своєму виступі Володимир Степанович наголосив: «В наш час естафету багатолітньої праці «Просвіти» продовжують сучасні педагоги. Тож і в нашому колективі роль осередку на сьогодні особлива. Одним із пріоритетних напрямків просвітництва є робота з молоддю: утвердження української національної ідеї, державної української мови, розвиток культури, відродження історичної пам'яті, формування національної свідомості та піднесення духовності й добробуту українського народу».

     До учасників святкової академії з вітальним словом звернувся заступник голови Заліщицької РДА Бурдейний Р.І.

     З темою «ВУТ «Просвіта» на перевалі 150-ліття: "Больові точки та можливі способи їх подолання" виступив Децовський Й.Й.

     Глибокі дослідження про славні сторінки історії «Становлення і розвиток «Просвіти» в Заліщицькому краї» провів історик-дослідник,заступник директора з навчальної роботи Сопилюк М.В.

     Настоятель церкви Покрови Пресвятої Богородиці в Заліщиках о.Іван Сендзюк поблагословив урочисту академію і виголосив промову про зв'язок Церкви і «Просвіти».

    За внесок у справу Українського відродження, розвиток культури, самовіддану працю на теренах духовного утвердження рідного слова отець Іван Сендзюк нагороджений Почесною грамотою ВУТ ім. Т.Шевченка за підписом Голови товариства «Просвіта» ім.Т. Шевченка П.Мовчана.

     Викладач філологічних дисциплін Гойман В.І. у своєму виступі наголосила, що мова, за висловом Олеся Гончара, – «це доля нашого народу, і вона залежить від того, ЯК РЕВНО МИ ВСІ ПЛЕКАТИМЕМО ЇЇ». Нове століття дало нам Закон «Про мови» 1989 року, який проголосив українську мову державною, та Конституцію України 1996 року, що юридично закріпила цей статус, поширила коло тих, хто користується українською мовою. Не випускало з поля зору проблему зміцнення позицій української мови як державної і Наукове товариство української мови ім. Т.Шевченка та Товариство «Просвіта», яке у вересні 1990 року відновило свою роботу.

     «Колектив філологів коледжу, - продовжила Віра Іванівна,– у своїй роботі не обмежується тільки навчальними заняттями, а реалізує своє професійне кредо і в позаурочний час, пропагуючи серед студентської молоді статус української мови, культуру, традиції, звичаї українського народу».

     На святковій академії «Вогонь «Просвіти» не згасає» змістовно доповнювали виступи тематичні презентації, які вміло підготували Сопилюк М.В., Гойман В.І., Гнатяк Н.О., а пісні, що прозвучали у виконанні гурту «Браво», стали окрасою святкового дійства.

     Завершила святкову академію щирими словами подяки директор централізованої бібліотечної системи Тракало О.Й.

Ємчук Н.В., завідувач бібліотики коледжу

: