Search

Презентація альманаху «Гомін віків»

Презентація альманаху «Гомін віків»

    Вийшов друком четвертий випуск науково-краєзнавчого літописного збірника Заліщанщини «Гомін віків». Його презентація відбулась в читальному залі Заліщицького аграрного коледжу ім.Є.Храпливого, де зібрались викладачі, студенти, працівники районного краєзнавчого музею та районної бібліотеки, вчителі, представники громадськості.

    Як відзначив директор районного краєзнавчого музею Віталій Каспрук, зародилась ідея видання такого збірника досить давно, проте втілити її в життя вдалось лише в 2010 році за ініціативою попереднього директора музею Василя Олійника та фінансовій підтримці небайдужих заліщан. Перший випуск альманаху було присвячено 20-річчю створення Південно-Тернопільської археологічної експедиції. Другий випуск, приурочений 20-річчю Незалежності України, розповідав про перші кроки на шляху державотворення. Третій випуск у 2012 році був присвячений Червоногороду – містечку, яке в далекому минулому було важливим центром середньовічного життя краю.

    У збірниках розкриваються життєві шляхи історичних постатей, важливих доленосних подій Заліщанщини. Символічно, що четвертий випуск збірника побачив світ незадовго до відзначення 45-річчя створення районного краєзнавчого музею. В ньому поміщено цікаві і різнопланові статті в розділах археології, історії, етнографії, розповіді про видатні постаті. Перед присутніми виступили деякі автори статтей, коротко розкривши їх зміст. Вітали  учасників зібрання заступник голови Заліщицької РДА Роман Краснюк та міський голова Алла Квач, яка вручила «Подяки» активним заліщанам.

    Серед авторів збірника – відомий історик нашого краю, заступник директора коледжу Михайло Сопилюк, з-під пера якого вийшли статті про знамениті заліщицькі пляжі та реконструкцію ратуші в Заліщиках в сер. ХVІІІ ст. Про Євгена Храпливого як вченого, педагога і громадського діяча написала викладач коледжу Ірина Сагайдак. Народний майстер, вихователь гуртожитку Ігор Боднар розповів про писанкарство та печери Заліщанщини.

   Змістовний збірник «Гомін віків» неодмінно викличе значний інтерес у всіх, хто цікавиться історичним минулим, спонукатиме до почуття необхідності збереження духовних надбань та матеріальної культури нашого краю.

Юрій Війтик, викладач коледжу

: