Search

Подорож до українського Відня

Подорож до українського Відня

З метою пізнання історичних та архітектурних пам'яток, видатних сторінок історії, виховання поваги до національної спадщини краю, з метою згуртування студентського колективу 7 листопада 2019 року    студенти 11, 12, 14 та 15 груп коледжу відвідали столицю Буковини  - Чернівці.

Екскурсію унікальним містом Чернівці розпочали з огляду однієї з визначних пам'яток міста - Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Нам цікаво було довідатися, що автору цього вишуканого шедевру Йозефу Главці було всього 29 років, а для будівництва у Чернівцях організували роботу двох цегельних заводів і запрошували найкращих майстрів своєї справи з різних куточків Австро-Угорщини.

У  Резиденції митрополита ми побували у Блакитній та Червоній залах, а Мармурову залу не змогли відвідати, адже там проходила перша науково – практична конференція "Стале бджільництво в Україні".

За більш, ніж 130 років свого існування будівлі університету не втратили свого чару, а з 28 червня 2011 року Резиденція внесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Оглядова екскурсія містом Чернівці розпочалася на Театральній площі, яка колись носила ім´я Єлизавети. Тепер тут розташований Чернівецький обласний музично-драматичний театр імені О. Кобилянської. Далі наш шлях проліг до "будинку з левами", сьогодні - обласна адміністрація та обласна рада. І ось ми на Центральній площі міста, де з вежі ратуші о 12 годині  Чернівецький сурмач грає мелодію "Марічки". Незабутнє враження!

А далі - променад єдиною пішохідною вулицею міста – Кобилянською. Екскурсовод розповіла , що раніше вулицю Кобилянської мили з милом, а місцевих торговок змушували роззуватися й витирати ноги.

Дорогою побачили Палац урочистих подій, ковану карету, Кафедральний собор Святого Духа. І ось,- ще один витвір  Йозефа Главки - Вірменська церква, в якійпрекрасна акустика і, завдяки наявності органу, вона використовується для проведення концертів.

Наступна наша зупинка -  Турецький міст, з якого відкривається захоплююча панорама на долину річки Прут та лівий берег.  На площі – криниця, з якої колись брало воду чи не пів міста.

Затишними вуличками ми перейшли до Костелу Воздвиження Всечесного Хреста, де відправляють меси під звуки віденського органу. Поряд із костелом ми побачили незвичний будинок-корабель. Наш шлях лежить до площі Філармонії, на якій знаходився готель «Брістоль», а зараз гуртожиток медичного університету.

За кілька хвилин ходьби ми опинилися перед будівлею Головпоштамту, далі - знову Центральна площа міста, пам'ятник Т. Г. Шевченку.

Наш шлях проліг до музею Побуту, знайомство з яким ми розпочали з красенів-вітряків, що розташовувалися на під'їзді до села. Тут ми попробували покрутити жорна. Перед нами постала полонинська стая, що слугувала притулком для вічарів на полонині, де вони жили, харчувались, виготовляли та зберігали бринзу. Рухаючись вулицею, ми побачили досить відому, популярну у селі споруду – корчму, яка була місцем зустрічі селян, які приходили сюди для обговорення своїх справ. Тут укладались угоди купівлі та продажу худоби, оренди поля, наймали на роботу. Ми дізналися, що молодим хлопцям, а надто дівчатам, дорога до корчми була заказана, не можна було заходити до корчми й жінкам.

Цікаво було споглядати за різними типами садиб, що демонстрували поступову еволюцію житла від однокамерного, потім двокамерного ( хата-сіни) до трикамерного типу (хата-сіни-комора), пізніше (хатчина-сіни-велика хата).

Від сільської управи наш шлях проліг до комплексу культових споруд, Миколаївської церкви та дзвіниці, які є чудовими зразками дерев'яного зодчества Буковини.

Екскурсія була надзвичайно цікавою та пізнавальною. Ми завдячуємо своїм кураторам: Руснак С.Г., Зубику І. М., Марусик М.Я., Киверизі О. Ю. за організацію подорожі до столиці Буковини –м.Чернівці.

Осадчук В., Остяк А. – студенти 11 – ЕК групи.

: