Search

Участь у тренінгу з протидії торгівлі людьми

Участь у тренінгу з протидії торгівлі людьми

Керуючись положеннями Конвенції Ради Європи про заходи щодо проти торгівлі людьми, Конвенції ООН про права дитини, Конституції України, Закону України «Про протидію торгівлі людьми» за сприяння Управління освіти і науки Тернопільської області реалізується проект «Підвищення обізнаності вразливого населення Тернопільської області щодо безпечної міграції та працевлаштування». Проект реалізується в 11 областях України за підтримки Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні, Міністерства міжнародних справ Канади, Міністерства закордонних справ Королівства Норвегії.

У Тернопільській області проект впроваджується громадською організацією «ТМЖК «Відродження нації», яка впродовж 20 років успішно реалізовує заходи з протидії торгівлі людьми. Проект передбачає навчання психологів, педагогів , активної учнівської та студентської молоді у якості тренерів з питань запобігання торгівлі людьми. Навчена молодь проводитиме превентивну роботу з протидії торгівлі людьми у своїх навчальних закладах.

У реалізації даного проекту від нашого навчального закладу взяли участь кандидат педагогічних наук, викладач суспільних дисциплін - Петрів Г.В. та студенти коледжу Фрасуняк Тетяна (25 група),ЛьорчакАнатолій (31 група).

Тренінг відбувався у місті Тернополі та передбачав участь у міні-квесті «Потурбуйся про власну безпеку», обговорення презентації «Торгівля людьми як соціальна проблема», роботу в малих групах «Правила безпечної міграції та працевлаштування», перегляд фільму «Життя на продаж», знайомство з інформаційними ресурсами з протидії торгівлі людьми (Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів:527- безкоштовно з мобільних телефонів у межах України, 0-800-505-501 – безкоштовно із стаціонарних телефонів у межах України).

Важливо знати:

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Експлуататори отримують прибуток через контроль та експлуатацію інших людей. Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Щорічно близько 600 – 800 тисяч осіб у світі продають за кордон з метою експлуатації (за оцінками уряду США). Експлуатація може відбуватись як всередині країни так і поза її межами, а вербувальниками найчастіше є знайомі люди – ті, яким довіряють.Більшість постраждалих від торгівлі людьми – це молодь до 35 років, понад 80% постраждалих мають вищу або технічну освіту.

Працевлаштування за кордоном є однією із найбільш розповсюджених причин для міграції по всьому світу. Щороку тисячі людей із різною освітою та різними професіями вирушають в інші країни у пошуках робочого місця, вищого заробітку та кращих перспектив на майбутнє. Історії успіху, результативної праці та реалізації мрій надихають нас на пошук роботи за кордоном. Водночас, попит на послуги з посередництва при працевлаштуванні за кордоном та недостатня поінформованість людей відкриває простір для розмаїття шахрайських схем, які не лише ошукують людей фінансово, але й являють реальну загрозу потрапити в ситуацію експлуатації, яка є однією із форм торгівлі людьми. Саме тому на кожному етапі пошуку роботи за кордоном та працевлаштування, наявність достатньої інформації про законодавство, візові регуляції, власні права за кордоном та правила безпеки стає такою ж необхідністю, як і наявність закордонного паспорту чи грошей на зворотній шлях.

Для легальної роботи за кордоном Вам потрібно мати:

  • Дійсний закордонний паспорт;
  • Відповідну робочу візу,трудова діяльність за туристичною або гостьовою візою є порушенням закону;
  • Виїхати за кордон за туристичною чи гостьовою візою і вже за кордоном переоформити її на робочу неможливо;
  • Трудову угоду (контракт) із закордонним роботодавцем складений зрозумілою Вам мовою та містить максимально повну інформацію про умови роботи;
  • Дозвіл на роботу в країні призначення;
  • У жодному разі не погоджуйтеся надавати фальшиві документи або неправдиву інформацію під час інтрев'юзі співробітниками консульства.

Збираючись у подорож:

  • Перевірте інформацію про майбутнє місце перебування,умови роботи/навчання/проживання;
  • Зробіть копії усіх важливих документів;
  • Залиште близьким копії документів,фотокартку та інформацію про майбутнє місце перебування;
  • Домовтеся з близькими про «Кодову фразу», яка сповіщатиме, що Ви в небезпеці;
  • Підготуйте контакти посольства/консульства України/міжнародних організацій у країні до якої збираєтесь;
  • Ознайомтесь із законами та традиціями місцевості, де плануєте перебувати.

Під час подорожі:

  • Довіряйте свої документи лише працівникам прикордонної служби/ поліції
  • Не залишайте свій паспорт у якості застави та не віддавайте його роботодавцям «для реєстрації» або з інших причин;
  • Зберігайте копії у безпечному місці окремо від оригіналів;
  • Зареєструйтеся в українському посольстві/консульстві,якщо плануєте перебувати в країні довше, ніж три місяці;
  • Підтримуйте постійний контакт із родичами та повідомляйте їм про зміну Вашого місця перебування/роботи;
  • Намагайтеся мати при собі мобільний телефон та кошти на зворотній квиток додому.

     

Представники громадської організації «ТМЖК «Відродження нації» протягом цього місяця прибудуть у наш навчальний заклад та проведуть тренінг з протидії торгівлі людьми серед студентів коледжу.

 

Петрів Г.В., кандидат педагогічних наук,

голова студентської профспілки, учасник тренінгу

: