Search

Пам'ять – це пам’ятник, який ми носимо з собою завжди

Пам'ять – це пам'ятник, який ми носимо з собою завжди

 

Слова, винесені в заголовок цього допису, є епіграфом до біографічного видання «Мій шлях» авторства Ярослава Іванищука, що вийшло в 2020 р. у польському місті Намислів.

Книга ця – своєрідне інтерв'ю, проведене Аркадіушем Олексяком, в якому Ярослав Іванищук розповідає про долю своєї родини, котра походить з Наддністров'я, а нині мешкає у Польщі. Родинні коріння і початки професійної діяльності цих людей пов'язані з історією нашого краю: Заліщик і Борщева та їх околиць.

Ярослав Іванищук є людиною багатьох талантів і обдарувань. Він відомий в Польщі на протязі багатьох років, як активний громадський діяч і педагог. А ще він знаний як симпатик України і організатор співпраці Заліщицького аграрного коледжу з громадою польського міста Намислів.

Його батько Еміліан Іванищук народився в Заліщиках і був вихованцем, а згодом вчителем садівничої школи, з якої постав Заліщицький сільськогосподарський технікум, нині коледж. Тут жив і працював, як інструктор – вчитель на шкільних виноградниках. На переломі 1930-40-х років отримав місце роботи в Борщеві. Був повітовим агрономом. Після закінчення війни Е. Іванищук прибув до Намислова (Польща) де вже перебувала його сім'я.

Через 70 років, у 2003 р. до Заліщик приїхав його син Ярослав Іванищук. За його ініціативи й зав'язалися дружні стосунки між Заліщицьким аграрним коледжем та Спілкою шкіл рільничих в місті Намислів. Біографія п.Ярослава теж пов'язана з Україною. Народився в Борщеві. Виїхавши після війни разом з сім'єю до Польщі, все своє життя пов'язав з педагогічною та громадською діяльністю. Навчався, працював вчителем фізичного виховання в повітовому комітеті фізичної культури і туризму, в Державному рільничому технікумі в Намислові. Виконував функції радного в самоврядуванні гміни, в спортивних організаціях. Дві каденції був головою міської ради в Намислові. Був головою товариства шанувальників Львова і південно-східних земель в Намислові, яке створене за його участю.

У 2003 р. Я. Іванищук зав'язав перші контакти з тодішнім директором Заліщицького аграрного коледжу Михайлом Олійником. Від 2005 р. цю справу продовжив теперішній директор коледжу. З їх ініціативи у червні 2012 р. підписана угода про співпрацю між аграрним коледжем в Заліщиках і Спілкою шкіл рільничих в Намислові. В успіху цих контактів активним учасником з польської сторони є Аркадіуш Олексяк, теж організатор українсько-польської співпраці.

За останні 15 років відбулися численні поїздки, спільні конференції, спортивні змагання, виступи колективів художньої самодіяльності в Польщі та Україні. В 2019 р. при підтримці польсько-українській ради обміну студентською молоддю нашим коледжем реалізовано міжнародний проект по обміну студентами «Розуміємо. Пізнаємо. Польські та українські маршрути ідентичності» зі Спілкою шкіл рільничих в м. Намислів.

Як пише Ярослав Іванищук, «Об'єднує нас дуже багато, а відрізняє ще менше. То можливо наслідок мого і моїх батьків життєвого досвіду, тому відчуваю велике задоволення і вдячність за те, що робиться і дуже надіюся, що співпраця буде розвиватися...». Власне це й є лейтмотивом щемливих спогадів про своє життя і про Україну, яка дотепер залишається для цього 80-літнього сивочолого чоловіка землею, звідки виросло коріння його роду.

Вітаючи пана Ярослава Іванищука з виходом книги з промовистою назвою «Мій шлях», зичимо йому ще довгого шляху на життєвій ниві. Його добрі справи і книга стануть гарним пам'ятником і залишаться в пам'яті поколінь.

Володимир Глова, Михайло Сопилюк

 

: