Search

День української хустки

День української хустки


Жінка України голову сповила
Хусткою у квітах дивних кольорів,
Хусткою, що мама в юності носила,
Що так пасувала їй до чорних брів.

Галина Пігут-Николишин


День української хустки почали відзначати у 2019 році, щоб об'єднати жінок різного фаху, віку та національності для збереження українських традицій. А з давніх-давен в українських сім'ях оберегом, символом любові й злагоди слугувала саме хустка.

Сьогодні не часто можна побачити на сучасній жінці хустку. А дарма, адже хустка – це символ нашого народу, вона оберіг, що символізує любов та свободу, вірність традиціям і патріотизм, Свято української хустки сприяє збереженню та відродженню українських традицій.

Історично хустка прийшла на заміну обрусу (квадратна тканина, якою вкривали голову та не зав'язували) і намітці (прямокутне полотнище із орнаментом по коротких сторонах), хоча дуже часто можна зустріти  їх поєднання.

Відомо, що українська хустка здавна мала не лише побутове, а й обрядове значення. Традиційно хустка була атрибутом заміжньої жінки. Дівчата ходили з непокритою головою, а хустку одягали вже після весілля, коли відбувався обряд «покривання голови», який означав набуття сімейного статусу. Використовувалась вона і при інших обрядах. Наприклад, зведення нової хати зазвичай починали гостиною й тоді перев'язували хусткою руки майстрам. На хрестинах руки перев'язували кумам. На похоронах хустками прикрашали хоругви, свічі й давали їх усім учасникам.

Зараз хустка майже втратила обрядове значення, але натомість продовжує залишатися вживаним елементом у сучасному вбранні. Не забувають про хустку і відомі дизайнери, пропонуючи хустки, що надають особливого колориту жінкам.

Цього дня в містах України вже традиційно проходять конкурси та флешмоби «Зроби фото з хусткою».

Жінки та дівчата одягають хустки та постять фото у соціальних мережах, проводять майстер-класи, демонструючи, як хустку можна перетворити зі звичного елементу гардеробу у вишуканий декор.

Галина Глова, голова жіночого клубу «Орхідея»

: