Search

22 березня – Всесвітній день води

Наш календар

22 березня – Всесвітній день води

Вода - це наша культура і основа життя на Землі. Воді належить найважливіша роль у виникненні життя, у формуванні фізичного, хімічного середовища, клімату і  погоди на нашій планеті. 
З якістю питної води пов'язаний стан здоров'я людей, екологічно безпечне харчування, вирішення проблем медичного і соціального характеру. Ще в ХІХ столітті відомий французький вчений Луї Пастер сказав, що 80 відсотків усіх своїх хвороб ми випиваємо з водою.
				

Про роль води ми, мабуть, замислюємося тільки тоді, коли вона перестає текти з крана. А про те, що вона необхідна для роботи організму, що всі корисні речовини всмоктуються в кров тільки тоді, як вони розчиняться у воді, що людина не проживе більше 5 діб без води, думаємо рідко, бо не відчуваємо нестачі цієї рідини.

Вже стало традицією на базі ВСП Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України проводити виховну годину, присвячену саме воді, цьому надзвичайному подарунку природи, цій силі, цій необхідності в нашому житті.

Вода дуже дивна речовина. Недоброякісна, екологогічно забруднена вода є причиною майже всіх хвороб людини. Тож, яку треба пити воду, підготували і розповіли на онлайн-виховній годині студенти 22 групи за спеціальністю 201 «Агрономія».

Також на базі нашого коледжу в навчальній лабораторії вже 5 років проводяться визначення показників забруднення води з використанням хімічних та фізико- хімічних методів дослідження. Результати наших визначень озвучили студенти хімічного гуртка цієї ж групи.

Щодо стану справ в Україні, за запасами місцевих водних ресурсів країна входить в десятку країн, де є найчистіша питна вода, водночас є однією з найменш забезпечених питною водою країн в Європі, тому для нашої держави проблема води - одна з найактуальніших.

Більше 75% населення України споживає воду з поверхневих джерел водопостачання, тобто якість води в них є фактором санітарного та епідемічного благополуччя населення. Найважливішими джерелами водопостачання в Україні є річки. Хоча останні відкриття вчених повністю перевернули наші уявлення про воду, а точніше про живу воду.

Рідина здатна не тільки запам'ятовувати, а й відтворювати. При замерзанні води утворюються кристали льоду. Але вони різні, а залежить це від того, яку музику над цією водою виконують, які зображення їй показують, які вимовляють слова. Вивченням форми та кристалізації води займався знаменитий японський учений Масару Емото й довів, що вода зберігає та передає думки людини та її емоції. Вода, над якою читали молитви, говорили слова любові, грали класичну музику, співали добрих пісень, при замерзанні утворювала кристали, красиві та гармонійні. Якщо над водою вимовляли лайливі слова або вмикали важкий рок, то при замерзанні води утворювалися кристали неправильної форми, деформовані.

Отож, вода – жива, вона - могутня й небезпечна, вона приводить у рух турбіни, дає життя, але потребує нашого з вами захисту.

Валентина ПЕРИТ, викладач хімії

: