Search

Корисно знати! Продукти харчування і пестициди

Продукти харчування і пестициди

    Щороку в світі використовується більше одного мільйона тонн пестицидів, причому 60% з них - в сільському господарстві. Пестициди використовуються для боротьби з шкідниками, хворобами і бур'янами, з їх допомогою підвищують урожай, збільшують термін зберігання продукції, поліпшують її зовнішній вигляд. На сьогоднішній день асортимент пестицидів нараховує близько 5000 найменувань, що складаються з 700 хімічних речовин.

    Близько 3000 осіб в світі щодня отруюються пестицидами. Країни ЄС тільки в 2005 році почали намагатися ввести єдині стандарти в оцінці небезпеки хімічних речовин, що потрапляють в продукти харчування, і єдину маркування для продуктів харчування.

    Організація із захисту навколишнього середовища допускає, що з 320 пестицидів, дозволених до застосування в агрономії, щонайменше, 66 - передбачувані канцерогени. Багато з цих отрутохімікатів змішуються з 1200 нейтральними інгредієнтами, склад яких виробники не зобов'язані розголошувати, посилаючись на «комерційну таємницю». Для 800 з них до цих пір не встановлені рівні токсичності, вони імовірно є канцерогенами.

    Світовий ринок пестицидів постійно зростає. Так, у 2012 році світовий ринок пестицидів становив 11,16 млрд. дол. США, а у 2019 за прогнозами становитиме 15,9 млрд. дол. США.

    На сьогоднішній день агропромислове виробництво неможливе без застосування засобів захисту рослин, проте слід пам'ятати про можливі негативні наслідки їх використання. Відповідно до токсиколого-гігієнічної характеристика пестицидів засоби захисту рослин можуть спричиняти погіршення здоров'я у людей:

  • Канцерогенність – це здатність хімічних речовин або фізичних чи біологічних агентів викликати онкозахворювання.
  • Тератогенність - формування аномалій і потворностей у живих організмів обумовлених відповідними чинниками.
  • Нейротоксичність - властивість хімічних речовин, діючи на організм створювати несприятливий вплив на структуру або функцію центральної та / або периферичної нервової системи.
  • Здатність викликати ендокринні захворювання.
    Американська екологічна організація, що спеціалізується на дослідженні і захисті в сфері отрутохімікатів і матеріали ЕWG (Environmental Working Group) склала список 40 найбільш небезпечних фруктів і овочів за вмістом пестицидів у порядку зростання небезпечності. Найбільша кількість пестицидів міститься у селері, персиках, полуниці, яблуках і нектаринах, а найменше у цибулі.

    У апельсинах виявлено залишки 16 пестицидів, більша частина яких є канцерогенними.

        Дещо менш забрудненими є банани, в яких знайдено залишки 12 пестицидів, значна частина яких є канцерогенними та тератогенними.

        У груші виявлено залишки 28 пестицидів, а у грушевому пюре, яке часто використовується для дитячого харчування – 11. Термічна обробка майже в три рази зменшила кількість пестицидів у продукції.

        Одним із найбільш забруднених продуктів є полуниця – знайдено залишки 54 пестицидів, майже всі вони є канцерогенними.

        Дещо менш забрудненими є яблука – 42 пестициди. Переробка яблук на яблучне пюре зменшила кількість пестицидів до 28.

        Лідером за кількістю залишків пестицидів серед плодових культур є персик– 62 пестициди, більшість з яких є канцерогенними та тератогенними.

        У винограді виявлено 34 пестициди, значна частина яких можуть спричиняти появу аномалій і потворностей у живих організмів.

        Дещо менш забрудненими є баклажани (18 пестицидів), основу яких становлять препарати які можуть спричиняти порушення у роботі ендокринної системи.

        У капусті виявлено залишки 55 пестицидів, у перці солодкому – 49 шт.

        У однієї із найбільш поширених овочевих культур (помідорах) знайдено залишки 35 пестицидів.

        Як видно із наведених даних продукти харчування, які споживає людина муть бути небезпечними для її здоров'я, а іноді навіть для життя. Ми не можемо виключити із свого раціону фрукти та овочі, проте ми можемо в певній мірі нівелювати негативний вплив залишкової кількості пестицидів у продуктах харчування.

        Основними шляхами запобігання можливому потраплянню залишкової кількості пестицидів в організм людини є:

    • По можливості купляти продукти харчування у магазинах, які контролюють залишкову кількість пестицидів (в українських Стандартах відсутні обмеження щодо залишкової кількості пестицидів у продуктах харчування - нормується тільки вміст нітратів).
    • Оскільки після обприскування пестицидами, їх більша частина знаходиться на поверхні продуктів харчування, після покупки овочів, фруктів і ягід їх слід промити в проточній воді. При цьому приблизно 60% пестицидів, присутніх в їжі, змивається.
    • Видалення пестицидів шляхом механічного зняття шкірки, шкірки, шкаралупи, листя з продуктів.
    • Подрібнення і бланшіровка, а також будь-яка термічна обробка (обсмажування, варіння, тушкування) сприяють зниженню вмісту пестицидів у продуктах харчування приблизно в 3 рази.

     

    Сеник І.І. - кандидат с-г. наук, Коропецький П.М. – викладачі коледжу

: