Search

Учасники українсько-польського обміну молоді відвідали місто Краків

Учасники українсько-польського обміну молоді

відвідали місто Краків

    Ще один день перебування в Польщі був надзвичайно насичений. Учасники обміну побували в Кракові, місті польських королів з цікавою багатостолітньою історією. Місто довгий час було столицею Польщі і є одним з найпопулярніших напрямків для мандрівників з усього світу.

    Наша екскурсія розпочалася з пішої прогулянки набережною річки Вісла. Тут ми мали змогу сфотографуватися з легендарним Вавельським драконом, який нібито жив у печері біля підніжжя Вавельського пагорба. З пащі дракони кожні п'ять хвилин випускається вогонь та відбувається гарчання.

    Піднявшись східцями на пагорб, ми опинилися у Вавелському замку, який є одним з символів польської державності та вважається серцем Кракова. Тут жили кілька поколінь правителів Речі Посполитої та поховані найвідоміші особистості Польщі. Королівський замок представляє майже всі європейські архітектурні стилі періодів середньовіччя, відродження та бароко.

    Також учасники польсько-українського обміну мали змогу побувати на Площі Ринок, яка є однією з найбільших середньовічних площ в Європі. Тут розташовані Ратушна вежa та пам'ятник Адаму Міцкевичу.

    На площі Ринок відвідали готичний Маріацький костел, найбільшою цінністю якого є дерев'яний вівтар кінця XV століття. Чотири рази на день з високої вежі костелу звучить мелодія сурмача, яка обривається на середині. За переказами стріла монгольського лучника пробила горло музиканта, який піднімав гарнізон по тривозі. Атаку відбили, а незавершена мелодія стала символом Кракова.

    У торгових рядах Сукенніце всі бажаючі могли придбати пам'ятні сувеніри на згадку про культурно-історичну столицю Польщі.

    У ході екскурсії учасники польсько-українського обміну створювали фото та відео матеріали пов'язані з відвідинами відомих історичних місць та спілкувалися про значення минулого для сучасної молоді.

    Після обіду побували у місті Ополє, яке є науковим та пісенним осередком Польщі. Побачили міську Ратушу, милувалися мальовничими краєвидами місцевої річки Одра.

    Повертаючись до Намислова, у веселій дружній атмосфері звучали польсько-українські пісні.

Петрів Галина, Мартинчук Олег,

керівники української групи польсько-українського обміну

: