Search

Осінь – час збору насіння садових квітів

Осінь – час збору насіння садових квітів

У передчутті наближення холодів з кожним днем все більше й більше починають бліднути й тьмяніти осінні фарби клумб і квітників. Природа готується до зимового відпочинку. Проте кожен квітникар знає: щоб клумба знову стала справжнім предметом гордості навесні, треба восени приділити особливу увагу заготівлі і зберіганню насіння вподобаних рослин.

Навчаючись у ВП НУБіП України « Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого», студенти мають можливість крім основної професії, додатково освоїти робітничу професію «Квітникар», стати членом гуртка еколого – природничого спрямування та ознайомитись із значенням і властивостями рослин, умовами їх росту та розвитку, прийомами догляду за ними.

В осінній період студенти починають дбайливо готуватись до наступного весняного сезону, проводячи необхідні заходи із заготівлі насіння однолітників.

Збір насіння садових квітів дозволяє заощадити кошти і в будь-який момент засіяти порожні ділянки на клумбі. Якість посадкового матеріалу залежить від своєчасного збору та зберігання насіння.

Збір насіння квітів - процес тривалий: справа в тому, що насіння різних рослин визріває в різні терміни. Причому посадковий матеріал деяких квітів можна збирати відразу після його формування і відправляти на дозрівання, а у інших культур потрібно дочекатися, поки насіння повністю дозріє на рослині.

У будь-якому випадку, важливо не пропустити момент і не допустити, щоб коробочки розтріснулися, а насіння не розсипалося по землі. Насіння, укладене в плід, дозріває раніше, ніж плід починає руйнуватися. Перед виділенням насіння плоди, зазвичай, сушать не на сонці, а в сухому, теплому приміщенні, і тільки потім їх розкривають. Час просушування індивідуальний. Готовність наступає, коли суцвіття або коробочки стають сухими, крихкими і легко ламаються.

Обмолотити насіння можна, протерши в долонях або з допомогою сита з отворами різної величини. А можна покласти в невеликий полотняний мішечок і злегка потрусити або постукати. Важке можна просіяти на вітрі.

Для правильного зберігання насіння потрібно підготувати паперові чи полотняні пакети або коробки з етикетками, на яких крім назви культури і сорту обов'язково потрібно вказати рік збору. Отримане насіння зберігають при температурі + 12 ... + 20 ° С і відносній вологості не більше 55%. Це робиться для того, щоб при зберіганні забезпечити їм мінімальну життєдіяльність.  Під час зберігання насіння потрібно періодично перемішувати.

Тепер, коли всі правила збору і зберігання насіння квітів відомі і будуть дотримані, його із впевненістю можна буде використовувати для весняного посіву.

: