Search

Живий у слові «сонцелюб над Дністром»

Живий у слові «сонцелюб над Дністром»

Зігріта щедрим сонячним промінням Заліщицька земля славна не тільки неповторними краєвидами, а й талановитими людьми, що прославили цей край, залишивши тут свій дорогоцінний скарб прийдешнім поколінням, таким чином увіковічнивши незабутню пам'ять про себе.

Нещодавно студенти Заліщицького аграрного коледжу ім. Є.Храпливого відвідали Заліщицький районний краєзнавчий музей, де було презентовано виставку художніх творів та публіцистики Петра Івановича Ковальчука – відомого письменника і журналіста , який упродовж багатьох років жив і творив у нашому місті.

Ось уже 25 років минає з часу, відколи Петра Івановича немає з нами, але незабутню пам'ять про нього бережуть романи «Листи до живих»(1972), «Ростиславичі»(1993), книга різножанрових творів «Полювання на дика»(2006 ). Дилогія «Ростиславичі, Отрок князя Василька»(1998) відзначена дипломом Всеукраїнського книжкового форуму і визнана найкращою книгою 2003 року у номінації «Історичний роман».

Директор музею Каспрук Віталій Володимирович ознайомив студентів з життєвим шляхом і творчою діяльністю митця. А вона була багатогранною: Петро Іванович – член Національної спілки письменників України, член Національної спілки журналістів України, очолював редакцію районної газети, активний громадський діяч.

Багато цікавих фактів з життя П. І. Ковальчука ми дізналися з уст дружини письменника Ірини Олексіївни, яка розповіла про Петра Івановича як про особистість – людину з щирим серцем, відкритим до людей, особливо до молоді. Його наполеглива творча діяльність є прикладом для наслідування і стимулом гідного життя, як навчає Ліна Костенко:

А ми живі, нам треба поспішати.
Зробити щось, лишити по собі,
а ми, нічого, – пройдемо, як тіні…

Ірина Олексіївна Ковальчук зацікавила студентів розповіддю про те, як писалися художні тексти, повела присутніх стежками історичного минулого ХІІ століття, ознайомила з героями творів, надихнула на прочитання історичних романів. Тим більше, що літературу рідного краю студенти вивчають згідно навчальної програми з української літератури.

Петро Іванович Ковальчук завжди з нами, бо живе у своїх творах, навчає нас любити рідну землю, знати героїчну історію українського народу, бути гідними нащадками наших славних предків.

Атаманчук Л.А., викладач української мови та літератури

: