Search

Навчаємо та навчаємось

Навчаємо та навчаємось

Людство зараз переживає непрості часи. Складна епідеміологічна ситуація, невтішна статистика та гнітючі новини. Ми всі опинились в умовах шаленого стресу, з яким ще ніколи не доводилось стикатись.

Американський психолог та педагог Дейл Карнегі твердив: «Будьте зайняті. Це найдешевші ліки на землі — і одні з найбільш ефективних». І у цьому випадку педагогам пощастило, бо дистанційне навчання не дає можливості розслабитися, а ті завдання, на які на звичному занятті витрачалося кілька хвилин, на відстані займають значно більше часу. Бо ніякі платформи та програми не зможуть замінити живого емоційного спілкування зі студентами. Крім того, самостійне засвоєння матеріалу вимагає достатньої сили волі, відповідальності, самоконтролю та високої мотивації, а це вдається не всім. Для дистанційного навчання потрібно хороше технічне забезпечення, через неякісний Інтернет виникають труднощі у студентів із сільської місцевості. Якщо врахувати час занять, підготовку домашнього завдання, його перевірку, здобувачам освіти та педагогам доводиться величезну кількість часу проводити перед монітором комп'ютера або смартфона, що також не є нормою. Викладачу складно контролювати рівень засвоєння знань, практично неможливо відстежити чи виконував завдання студент самостійно.

Та все ж докладаємо усіх зусиль та продовжуємо працювати, а коли ж з'являється вільна хвилинка від занять, можна присвятити час самоосвіті.

Нещодавно мене зацікавили дистанційні курси підвищення кваліфікації платформі Prometheus, де обрала курс «Медіаграмотність для освітян» https://courses.prometheus.org.ua. Мета курсу – мотивувати наших колег, вчителів, керівників шкіл, шкільних управлінців бачити, що світ навколо разюче змінився, став цифровим, а відтак потрібно розвивати нові медіаосвітні компетентності. Курс містить багато корисних інструментів, які можна використовувати для формування позитивного іміджу закладу освіти, у процесі спілкування з медіа та ефективного використання медіаресурсів у освітньому процесі.

Також пройшла онлайн курс «Ефективні презентації» від спільноти для навчання та викладання «Вище» http://gohigher.org/online-courses. Його автором є Дзенислава Новаківська, фахівчиня візуальних даних та презентаційних вмінь. Цей онлайн курс розроблений для того, аби розпочати шлях до вироблення нової системи створення презентацій.

Від цифрового видавництва MCFR прослухала вебінар «Як ефективно планувати та організовувати освітній процес: лайфхаки методичного конструктора» https://sЦифрове видавництво MCFRhop.mcfr.ua/catalog/osvita/.

Бережімо здоров'я та запобігаймо емоційному перевантаженню кожного з нас в період карантину!

Петрів Г.В., кандидат педагогічних наук,

викладач коледжу

: