Search

Адаптація – важливий етап становлення майбутніх агрономів

Адаптація – важливий етап становлення майбутніх агрономів

Перший курс – це період соціально-педагогічної адаптації. Процес адаптації студентів першого курсу проходить через пристосування до нової системи навчання, до зміни режиму праці та відпочинку, до входження в новий колектив. Куратор разом з викладачами, що викладають дисципліни, повинен допомогти першокурсникові пристосуватися до умов студентського життя як психологічно, так і соціально.

Реалізація мети та завдань навчально-виховної роботи у ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» залежить від процесу та результату адаптації студентів першого курсу. Одне з найважливіших завдань у роботі навчального закладу – це пошук ефективних шляхів та методів щодо залучення першокурсника до нових умов життя і навчання. В навчальному закладі розроблено систему заходів, які дозволять подолати низку труднощів по адаптації першокурсників

Адаптація – це двохсторонній процес. З одного боку – це адаптація студента до навчального закладу, а з іншого - адаптація навчального закладу до студента. Будь-яке навчання вимагає наполегливості. Саме на першому курсі формується ставлення студента до навчання, до майбутньої професійної діяльності, продовжується активний пошук себе.

Протягом вересня в 12 групі спеціальності 201 «Агрономія» було проведено інформаційно-просвітницькі години , метою яких є сприяння кращій адаптації до умов навчання в коледжі. Під час міні-лекцій студенти-першокурсники дізналися про особливості навчання, отримали психологічні поради, як краще пристосуватися до нового колективу студентської групи, умов проживання, як налагодити контакт з одногрупниками. Наголошувалося на тому, що слід уже зараз зосередитися на успішному складанні перших атестацій і пам'ятати, що підготовка до них розпочинається з першого заняття.

Таким чином, успішна адаптація першокурсників до життя та навчання у коледжі є підґрунтям подальшого розвитку кожного студента як особистості, майбутнього фахівця. Кожний член групи бере участь у встановленні правил і норм поведінки, у формуванні характеристики нашої 12 групи. У всіх членів нового студентського колективу є можливість проявити себе, завоювати авторитет і повагу одногрупників.

Перит В.В.,куратор 12 групи

: