Search

Розпочався Тиждень рідної мови

Розпочався Тиждень рідної мови

Щороку 9 листопада відзначається День української писемності та мови. Свято запроваджене президентським указом від 1997 року на честь Нестора Літописця.З нагоди свята тисячі прихильників української мови щороку беруть участь у флешмобі й по всьому світу долучаються до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.



Зі слів уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня, цьогорічний радіодиктант - двадцятий, ювілейний. Він став надзвичайною історичною подією, яка змогла об'єднати не тільки десятки тисяч, а й, можливо, мільйони українців, які живуть в Україні, так і наших побратимів-земляків, людей українського походження, які живуть за кордоном. Нинішній радіодиктант надзвичайно важливий і для того, щоб об'єднати наші зусилля довкола захисту мовного закону і продемонструвати і собі, і своїм близьким, наскільки важлива українська мова, українська література, українська духовність.

У Заліщицькому фаховому коледжі ім..Є. Храпливого цьогорічний Тиждень рідної мови стартував із долучення студентського загалу, частини викладачів та працівників коледжу до написання Всеукраїнського диктанту національної єдності, який мав назву «Виклики книжкової ери» і, окрім суто філологічної мети, своїм змістом акцентував на єдності української спільноти.

Написання радіодиктанту - це не якась ознака часу, мода або тренд. Це можливість пересвідчитись у своїх знаннях, у своєму розумінні української мови, ну і звичайно, підтримати дух, настрій і загальнонаціональну традицію. Насправді таких маркерів для нашого єднання дуже багато, а радіодиктант - це один із показників, що справді ми засвідчуємо свою любов, свою повагу до української мови.


Віра Гойман, викладач філологічних дисциплін

: