Search

Тиждень рідної мови завершено

Тиждень рідної мови завершено

«Мова – це доля нашого народу, і вона залежить

від того, як ревно ми всі плекатимемо її».

О. Гончар.

Наша праця як викладачів ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого», а це: Сагайдак І.П., Атаманчук Л.А., Гойман В.І.,Юрійчук О.В.не обмежується тільки навчальними заняттями, а реалізовується своїм професійним кредом і в позааудиторний час.

Ось уже багато років поспіль традиційним став тиждень української мови в листопаді, який розвиває творчі здібності, естетичні смаки, мовлення і мислення студентів; сприяє формуванню високоморальної особистості; виховує інтерес до народних традицій, повагу до рідного слова.

Цьогоріч тиждень рідної мови стартував 9 листопада та долученням студентського загалу, частини викладачів та працівників коледжу до написання XX-ювілейного Всеукраїнського диктанту національної єдності, який мав назву «Виклики книжкової ери» і, окрім суто філологічної мети, своїм змістом акцентував на єдності української багатонаціональної спільноти. Диктант вкотре підтвердив, що сучасне життя вимагає грамотної людини, яка має значний словниковий запас, здатна вільно висловлювати свої думки в усній і писемній формі, у будь-якому стилі і жанрі.

Найрізноманітніші заходи, які тривали упродовж тижня, дали змогу студентам поринути в багатющий світ краси і принад рідної мови. Другого дня студенти взяли участь в онлайн Конкурсі з української мови імені Петра Яцика, який об'єднав знавців української мови, сприяючи піднесенню престижу рідної мови в Україні та утвердженню її державного статусу .

Цьогоріч у ІІ етапі Міжнародного конкурсу з української мови ім.П.Яцика взяли участь відповідно 48 студентів:29-ІІ курсу та 19- І курсу. Без сумніву, це не лише найпалкіші шанувальники рідного слова, а й достойні знавці його правописних норм.

Традиційно в рамках Тижня рідної мови студенти брали участь у вікторині «Чи знаєш ти українську мову?» та писали твори-роздуми «Ми, як скарб нетлінний, мову рідну мусимо нащадкам передать», «Будуймо державу вкраїнського слова». Їх творчі роботи свідчать про глибину розуміння молоддю цієї проблеми.

Завершенням тижня української мови була представлена відео-презентація на тему:» Від Нестора літописця-до сучасності».

Воістину справедливі слова О. Гончара: «Той, хто зневажливо ставиться до рідної мови, не може й сам викликати поваги до себе». Тому постійна турбота про екологію мовного середовища має стати однією із головних якостей сучасного спеціаліста, вдосконаленню якої немає меж.

: