Search

О мово! Душа голосна України!

О мово! Душа голосна України!

«Спочатку було Слово, і Слово в Бога було,і Бог було Слово». Бо мова – то цілюще джерело,і хто не припадав до неї вустами, той сам усихає від спраги.

9 листопада наша країна вшановує День української писемності та мови. Це свято спрямоване на підтримку рідної мови, привернення уваги до проблем української мови, її вивчення та популяризацію. Українська мова вирізняється своїм багатством та красою, тому вона й називається однією з наймилозвучніших мов світу.

Цього дня українці вшановують також пам'ять Преподобного Нестора Літописця – першого історика Київської Русі, без якого ми б не дізналися про заснування Києва, хрещення Русі та героїчні походи князя Святослава. Найвизначнішою працею літописця є «Повість минулих літ», яка була написана у Києві на початку ХІІ століття і відтворювала події цілого тисячоліття, та до нинішніх часів вважається найвизначнішою пам'яткою слов'янської культури.

Століттями наша мова була тією повноводою рікою, яку ми називаємо поезією. Поетична грань жила у слові, і слово було немислиме без неї. В жодній країні дерево народної поезії не видало таких великих плодів, ніде дух народу не виявлявся так щиро і правдиво, як серед українців.Який захопливий подих натхнення, які глибокі і зворушливі почування у віршах Андрія Малишка,Володимира Сосюри, Ліни Костенко, Оксани Забужко, Надії Красоткіної, вірші яких прозвучали у літературному флешмобі «Звучи, рідна мово!»за участю студентів ВСП «Заліщицький фаховий коледж імені Є.Храпливого НУБіП України»!

Мова – це найбільший скарб будь-якого народу. І досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що занепад мови – це зникнення нації. Любіть українську мову! Вона прекрасна!

Людмила Атаманчук, викладач української мови і літератури коледжу

: