Search

Поезія – молитва душі…

 

 Поезія – молитва душі…

Магія поезії….Чи існує вона? Та, мабуть, що так, бо поезією ми захоплюємося, вивчаємо, презентуємо, бо вона підносить нас духовно, збагачує новими відчуттями та своєю неповторністю.

Підтвердженням цієї істини стала зустріч у Літературній вітальні ВСП Заліщицький фаховий коледж імені Є.Храпливого НУБіП України із знаним у нашому краї поетом, журналістом, членом Національної спілки журналістів України Петром Миколайовичем Мельником. У теплу, щиру, відверту, навіть родинну атмосферу поринули всі присутні, що завітали до нашої вітальні.

Ведучі заходу Руслана Фурман, студентка 24 групи, та Мар´яна Колодій, студентка 14 групи, вели нас життєвими та творчими стежками цієї талановитої та обдарованої людини.Світла поезія нашого земляка склалася вже в чималий доробок. Його поетичні та прозові збірки «Цвітограй полудня» (1994 р.), «Ватра Надвечір´я» (1999 р.), «На черені совісті» (2007 р.), «Бліки вітражів» (2012 р.), художньо- історичний нарис «Від колиски до Вітчизни» (2002 р.), «Мальви і кремінь» (2013 р), «Горнятко духмяної кави» (2017р.), «Перезва серця і душі»(2019р.), «Орнаменти одкровень» (2019 р.) розчулено торкаються струн душі читача. Адже пише Петро Миколайович про свою праісторію та вітцівську землю, про славних людей, любов і гармонію у їх взаєминах, про стосунки із природою, про людську душу, вірність у любові, уміння творити радість для себе і навколишніх, про самовідданість, мужність і милосердя людей.

Із хвилюванням студенти 24 та 14 груп Ганна Гоменюк, Назарій Слободян, Юлія Никоряк, Тетяна Бошкова, Вікторія Перецька, Ірина Пеняк декламували вірші Поета.

А далі було «живе» спілкування з митцем,під час якого студенти мали змогу почути вірші в авторському виконанні, поставити запитання Петрові Миколайовичу. Юнакам та дівчатам було цікаво дізнатися:  скільки часу автор витрачає на написання поезії,  коли написав свій перший вірш, чи є у нього улюблені поети, у чому полягає секрет власної майстерності, що таке щастя у поетовому розумінні , як ставиться до класиків російської літератури.Незабутні враження залишили у молоді відповіді на їхні запитання, майстерне читання своїх віршів, віршів Тараса Григоровича Шевченка, Ліни Костенко, власних перекладів поезій С.Єсєніна, Б.Пастернака, і оті Поетові слова: «Поезія – це не просто римування,це - молитва душі , сповідь душі; це – ритмомелодика, музика, метафоричність». Студентам П.М. Мельник побажав любити Україну, знайти свій шлях у житті та залишити слід на землі.

Не обійшлося на зустрічі і без пісні,бо багато творів поета - «Ніч кохання», «Ой леле, ладонько», «Пригадалося», «Мамина сорочка» - покладено на музику місцевими авторами, видрукувано ноти до них.

Студент коледжу Петро Майданик зачарував присутніх піснею «Ніч кохання».

Несподіваним подарунком для шанованого гостя стала прем´єра пісні на його слова «Ще раз про мову» у виконанні автора музики Світлани Тарасевич, керівника колективів художньої самодіяльності коледжу. Народження пісні відбулося в процесі підготовки до зустрічі з Петром Миколайовичем, і цим продемонструвало гармонійну єдність художнього слова й музики.

А завершився захід словами подяки і побажань для нашого гостя в.о. директора Б.С. Павлюка.: «Ваша поезія покликана хвилювати, давати насолоду, плекати високі почуття, збагачувати духовність людини, проникати в таємниці людської душі.Ми щиро вдячні Вам за це свято для нашої коледжівської родини. Здоров´я Вам міцного, а Вашому перу – творчого неспокою».

Чергова зустріч у Літературній вітальні вкотре підтвердила:поезія варта того, щоб бути постійною супутницею у нашому житті, надихати, підтримувати, навчати та любити.

Віра Гойман, викладачка філологічних дисциплін,

Ольга Юрійчук.,викладачка філологічних дисциплін, куратор 24 групи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

: