Search

Цікаве про життя бджіл

Цікаве про життя бджіл

20 травня – Всесвітній день бджіл


 

Всесвітній день бджіл – міжнародна дата, визнана ООН і відзначається щороку 20 травня. Обрана дата – день народження Антона Янша, 20 травня 1734 року.

Дана інформація має за мету розширити пізнання про бджіл, продукти бджільництва, а також про те, як можна допомогти та запобігти вимиранню бджіл.

Давно-давно… Ще за часів Київської Русі, в часи коли воювали мечами, вірили в магію і стріляли з луків – МЕД був єдиним солодким продуктом для людини.

У світі споживається біля 1,5 млн тонн меду на рік, з яких 5% виготовляємо ми, щирі українці.

Україна посідає перше місце в Європі та третє місце у світі серед виробників меду.

У NASA (Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору) є плакат з бджолами на якому написано «Аеродинамічне тіло бджоли не створене для польоту, добре, що бджоли про це не знають і все-таки літають».

Бджіл визнано найважливішими істотами на землі. Від 60 до 90 % їжі, люди отримують завдяки комахам запилювачам і перш за все бджолами.

Якщо бджоли зникнуть, людству залишиться 4 роки (Альберт Енштейн).

Бджола живе менше 40 днів, відвідує щонайменше одну тисячу квітів і дає менше чайної ложки меду. Для нас це лише чайна ложка меду, а для бджоли це життя!!! Дякуйте і любіть бджіл.

Бджолина сім'я – цілісна біологічна одиниця, яка складається з робочих бджіл і матки. А протягом весняно-літнього періоду в ній проживають і трутні – самці. Це явище називаються поліморфізмом.

Загальна кількість бджіл у сім'ї в різні пори року становить від 20 до 80 тис. особин, а в дуже сильних сім'ях до 100 тис.

Необхідні умови життя бджоли забезпечують спільною діяльністю.

Протягом року з відкладених маткою яєць розвивається 150-200 тис. особин (переважно робочих бджіл).

Бджолині сім'ї здатні ділитись і утворювати нові сім'ї (роїння).

Для бджіл характерний постійний обмін інформацією, завдяки чому бджоли швидко реагують на втрату матки, загрозу від ворогів, виявлення джерел нектару та пилку.

Чіткий поділ функції між індивідами в залежності від віку.

Сім'я бджіл регулює мікроклімат у гнізді, де підтримується постійна температура 35 ºС.

Парувальні вильоти трутнів здійснюються на різні відстані, але найчастіше вони літають у зоні 2 - 4 км від вуликів.

Довжина тіла робочої бджоли 12 - 14 мм, маса 85 - 110 мг, а отже в одному кілограмі нараховується в середньому до 10 - 12 тис робочих бджіл.

Робочі бджоли виконують в залежності від віку такі роботи:

  • чистять комірки стільників;
  • обігрівають розплід;
  • годують личинок, готуючи їм кашку та виділяючи молочко;
  • виготовляють мед з нектару та пергу;
  • будують стільники;
  • забезпечують вентиляцію;
  • охороняють гніздо;
  • здійснюють розвідувальні польоти.

В бджіл є 5 очей, з них двоє фасеточних, а між ними зверху троє простих очей.

Навантажена бджола розвиває швидкість польоту до 30 км/год, за одну секунду крила роблять 200-250 змахів, розрізняють передні і задні крила. У бджіл є три пари кінцівок.

За добу бджолина матка відкладає в середньому 1200 – 1800 штук яєць.

Для виготовлення одного кілограму свіжої продукції бджолам слід здійснити 25 тис вильотів, кожен раз приносячи у медовому зобику близько 30 мг нектару.

За сприятливих умов протягом літнього дня бджола встигає здійснити 14 вильотів, а протягом життя заготовити 5 грам меду.

 

Все що потрібно знати про мед

В 1000 грамах натурального квіткового меду міститься 3150 кілокалорій.

Харчова цінність 200 грам меду дорівнює 480 грамам риб'ячого жиру, 180 грамам сиру і 8 апельсинам.

Білки, що входять до складу меду беруть участь в утворенні гормонів і екзимів.

Мед на відміну від таких продуктів, як м'ясо, хліб, молоко, картопля засвоюється на 100%.

30% розчин меду, за складом корисних речовин, прирівнюється до грудного молока матері.

Склад меду рік від року може відрізнятись, він обумовлюється кліматом, цвітінням медоносів, породою бджіл та умовами утримання.

Білий наліт на меді – це явище іменують «зацвітанням» або «цвітінням» меду, яке засвідчує його натуральність і те, що під час його виробництва не було застосовано ніяких домішок та консервантів.

Мед є унікальним природнім консервантом, який ніколи не псується, а навіть навпаки, в процесі зберігання його споживчі властивості і цінність збільшується.

Мед витриманий більше року за своїми лікувальними властивостями значно перевищує свіжі сорти.

Витриманий мед набуває особливої цінності, подібно до витриманого вина. Ймовірність появи алергії на торішній мед значно нижча ніж на свіжий, а також він створює менше навантаження на печінку і підшлункову залозу.

Споживайте натуральний мед та бережіть своє здоров'я!


 Володимир Глова, викладач-методист, спеціаліст вищої категорії

: