Search

Онлайн-марафон до Дня безпечного Інтернету

Онлайн-марафон до Дня безпечного Інтернету


7 лютого 2023 року відбувся онлайн-марафон до Дня безпечного Інтернету (Safer Internet Day) за підтримки Міністерства освіти і науки України та Міністерства цифрової трансформації в межах співпраці з Google Україна під гаслом «Разом для найкращого Інтернету».

Це був вже 20 День безпечного Інтернету, який відзначається щороку. Студенти всіх курсів спеціальності 123 «Комп`ютерна інженерія» та викладачі циклової комісії комп`ютерно-інженерних дисциплін ВСП Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України прийняли участь в онлайн-марафоні до Дня безпечного Інтернету.

Партнерами марафону стали ГО "Ла Страда-Україна" та ГО "Безбар'єрність".

Головною метою Дня безпеки в Інтернеті є поширення знань про безпечне, відповідальне і позитивне використання цифрових технологій для дітей та молоді. Кожного разу до Дня безпечного Інтернету в Україні, як і у всьому світі, приєднується все більше організацій.

Під час марафону були представлені можливості цифрових інструментів та платформ Google для безпечного перебування в Інтернеті. 
Програма марафону була дуже насиченою та складалася з 9 навчальних сесій: 

  • Безпечний пошук
  • Fake. DeepFake
  • YouTube
  • Операційна система Android
  • Сімейна безпека
  • Gmail
  • Функції доступності Chrome ОС
  • Pay
  • Duo+Meet

Захід організувала та провела команда Академія цифрового розвитку на чолі з її засновницею, тренеркою Google for Education — Антоніною Букач. Окрім навчальних сесій, були й різноманітні "цікавинки":

  • Вебквест до Дня безпечного інтернету
  • Онлайн-квест для освітян до Дня безпечного інтернету
  • Представлення платформи "Навчайте, де б ви не були", яка надає вчителям та батькам інструменти й поради, необхідні для навчання.

08 лютого відбувся вебінар сертифікованої тренерки Google for Education Ірини Сокол "Інструменти для виявлення фейків", на якому учасники дізналися про способи виявлення фейків в інформаційному просторі, цифрові інструменти (онлайн сервіси та розширення браузера) щодо швидкого визначення фейкових зображень та перевірки геолокації, а також про роль Google карти у виявленні фейків.

09 лютого учасникам вебінару "Конфіденційність, безпека і захист інформації у використанні цифрових інструментів Google" було представлено шляхи забезпечення конфіденційності і безпеки особистої інформації, створення безпечного інформаційно-навчального середовища сучасного закладу освіти. Під час заходу було розглянуте поняття цифрового добробуту, представлені інструменти й поради, які допоможуть навчитися раціонально користуватися технологіями та підвищити продуктивність праці в онлайн-просторі за допомогою цифрових інструментів Google.

Крім того, для використання в роботі було презентовано електронний посібник з безпеки "Обачність, Пильність, Захист, Доброзичливість, Сміливість", який допоможе в роботі педагогів та зробить життя дітей в Інтернеті безпечнішим.

В рамках навчальних занять студенти поділились з викладачами враженнями після відвіданої онлайн-події і власним досвідом безпечної роботи в Інтернеті та отримали поради в контексті сучасних тенденцій і подій. Ознайомились з онлайн-безпекою як складовою цифрової освіти, пригадали правила інтернет-спілкування, а також дізнались багато цікавих, а головне, безпечних інтернет-ресурсів. Обговорили існуючий стан медіа сфери, про велику кількість фейкової інформації, про інформаційно-психологічну війну, яку розгорнули проти нас в мережі інтернет. Такий інформаційний захід допоможе студентам почувати себе більш безпечно в такий не простий час.

Як підсумок, викладачі і студенти отримали цифрові беджі після проведення онлайн-марафону до Дня безпечного Інтернету.

Програма та корисні матеріали доступні на сайті заходу.


Артур ЧЕРВОНЯК, Михайло ПРОНЬ — викладачі комп'ютерно-інженерних дисциплін

: