Search

Від Закладу садівничого до фахового коледжу

Наш календар

Від Закладу садівничого до фахового коледжу

125-а річниця від дня заснування

(15.02.1898 – 15.02.2023)

Створення Садівничої школи в Заліщиках. було започатковано рішенням Крайового (Галицького) Сейму Королівства Галичини і Лодомерії з Князівством Краківським у Львові, яке прийняте 15 лютого 1898 року.

Засновником і першим директором школи до 1914 р. був Казімеж Бжезинський (1866–1937), польський помолог і педагог. Типове приміщення для школи було збудоване за проектом і під керівництвом львівського архітектора Альфреда Каменобродського15 червня 1900 р. відбулося посвячення нового приміщення. Саме цей будинок зберігся до наших днів і зараз тут розташований навчальний корпус № 2 Відокремленого структурного підрозділу «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України».

Головними напрямами діяльності Садівничої школи було навчання основам садівництва, городництва і квітникарства. Свою роль в становленні і розвитку цього навчального закладу в перші десятиріччя відіграв Т. Цінський, староста повіту та її перші керівники К. Бжезинський, В. Кучера, В. Кубік.

   

 

 

 

 

У першій половині 20-х років навчальний заклад мав назву «Державна Садівнича школа». Провідним напрямом професійної спеціалізації школи стає виноградарство та виноробство. В середині липня 1927 р. розпорядженням президента Польщі було об'єднано в одне ціле Пулавський Державний науковий інститут сільського господарства і ще 4 навчальних заклади в якості осередків-філій, серед яких була і Садівнича школа в Заліщиках.

У 1931 р. заклад реформовано на «Державну сільськогосподарську школу садівництва, овочівництва та бджільництва в Заліщиках». Розвиток навчального закладу був збагачений новими напрямами діяльності внаслідок перетворення міста Заліщики на відомий польський курорт та розвитку нової для краю аграрної галузі - виноградарства. У 1936–1939 рр. тут функціонували «Державні однорічні курси садівничої практики в Заліщиках».

Восени 1939 р. з приходом радянської влади школа реформується в технікум плодоовочівництва та городництва. Першим його директором у 1939-1941 рр. був Ф. К. Бісюк. В період німецької окупації у березні 1942 р.,  заклад відновив свою роботу як Державна садівнича школа (Staatliche gartenbauschule).

Відновлення навчання в Заліщицькому технікумі плодоовочівництва у 1944 р. було зумовлене практичною потребою в кваліфікованих фахівцях сільсько-господарського виробництва зруйнованого у воєнні часи та кадрово обезкровленого на фронтах. В перші післявоєнні роки зусиллями викладачів, працівників та учнів колективи очолювані в ці роки С. М. Стжельцем, І. В. Лосем, Г. Ф. Біденком, Г. Й. Желєзняком творили нове обличчя закладу. Відновлювалися і обладнувалися кабінети і лабораторії, формувався педагогічний склад працівників.

В період 60-70-х років розвиток технікуму відбувався завдяки творчій діяльності колективів під керівництвом директорів К. О. Березюка, В. П. Нагорного, Г. А. Кривуци, В. О. Смеречанського. З утворенням в 1975 р. на його базі радгоспу-технікуму він став потужним навчально-виробничим комплексом з вираженим садівницьким напрямом в господарюванні.

Завершенням формування навчального закладу нового типу стало ініційоване директором радгоспу-технікуму Г. А. Кривуцою будівництво і відкриття у 1988 р. нового навчального комплексу на 1000 студентів. 11 липня 1988 р. рішенням уряду було об'єднано Заліщицький та Копичинецький технікуми, що стало новим етапом у його історії.

Після проголошення незалежності України радгосп-технікум трансформувався в коледж - сучасний вищий навчальний заклад з розвинутою традицією дослідницької роботи.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 травня 1997 р. заклад був переданий у сферу управління Національного аграрного університету і перейменований в Заліщицький технікум НАУ. Входження навчального закладу у структуру НАУ відкрило широкі можливості для розвитку. В наступні роки завдання формування закладу нового типу колектив вирішував завдяки вмілому керівництву М. І. Олійника, В. С. Глови та Б. С. Павлюка.

22 лютого 2000 р. Заліщицькому технікуму присвоєно ім'я професора Є. Храпливого. 2 березня 2001 р. створено Заліщицький державний аграрний коледж ім. Є. Храпливого.

15 грудня 2008 р. коледж став Відокремленим підрозділом НУБіП України. Від 28 травня 2020 р. коледж носить назву Відокремлений структурний підрозділ «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого Національного університету біоресурсів і природокористування України» - провідного ВНЗ України.

Сьогодні в коледжі ведеться підготовка фахівців освітньо-кваліфікаційних рівнів та ступенів «Молодший спеціаліст», «Фаховий молодший бакалавр» та «Бакалавр» (на міжкафедральній лабораторії НУБіП України»

Всі надбання і досягнення нашого навчального закладу- це результат невтомної праці кількох поколінь людей, що на протязі 125 років пройшли через наш навчальний заклад, залишивши свій слід, свою часточку праці в його життєписі.

Таким був шлях навчального закладу, який в усі роки свого існування, змінюючи назву та перебуваючи в складі різних наукових установ чи відомств, завжди з гідністю виконував своє головне призначення - навчати благородним професіям актуальним для країни.

Викладачі, працівники, студенти і десятки тисяч випускників горді тим, що їх Альма-матер має таку багату історію. Ми бережемо та примножуємо досвід і традиції своїх попередників. У 2023 році минає 125 річниця з дня цієї пам'ятної для нашого колективу дати.

З днем народження, Коледже! Щасливої життєвої дороги всім, хто навчається і працює в цьому славному закладі фахової освіти! Коледж чекає нових студентів.

Михайло СОПИЛЮК, заступник директора коледжу

з навчальної роботи

: