Search

Відкрите заняття з хімії «Вуглеводи. Класифікація вуглеводів, їх утворення й поширення у природі, властивості»

Відкрите заняття з хімії «Вуглеводи. Класифікація вуглеводів, їх утворення й поширення у природі, властивості»

21 лютого 2023р. у ВСП Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України викладачем Валентиною Перит було проведено відкрите заняття з хімії на тему: «Вуглеводи. Класифікація вуглеводів, їх утворення й поширення у природі, властивості» в 15 групі спеціальностей 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» і 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».

Метою заняття було:

  • сформувати предметну компетентність студентів під час вивчення теми «Вуглеводи»;
  • ознайомити із класифікацією вуглеводів;
  • вивчити формули глюкози, фруктози, сахарози, крохмалю, целюлози;
  • ознайомитися з іншими представниками вуглеводів;
  • зосередити увагу на фізичні властивості та їх утворення;
  • показати поширення вуглеводів у природі;
  • виховувати інтерес до вивчення хімії.

     

     

Викладач показала вагомість теми, спонукала до зацікавленості шляхом поєднання теорії з повсякденним життям. Дидактично грамотно визначена основна мета заняття, яка чітко випливала зі змісту навчального матеріалу, мотивувала навчальну діяльність студентів.

Під час заняття студенти були активні, не тільки відповідали на поставлені запитання, але і проявляли ініціативу, доповнюючи відповіді своїх одногрупників, чим продемонстрували свої знання та зацікавленість темою. Валентина Володимирівна зуміла захопити як студентів, так і викладачів цікавим матеріалом про вуглеводи, речовини, які до них належать, у яких продуктах знаходяться, які функції виконують.

У процесі вивчення теми студенти дізналися про важливість для молодого організму вживання натуральних продуктів, що містять вуглеводи, та небезпеку голодування. Вуглеводи є основним компонентом складу харчового раціону людини та більш, ніж на 50% забезпечують організм у добовій потребі калорій та енергії. Це енергетичний матеріал для будь-якої діяльності людини. Їх вживають у їжу у декілька разів більше, ніж жирів і білків.

Наприклад, глюкоза легко засвоюється організмом, її використовують у медицині як лікарський засіб у разі серцевої слабкості. Але висока концентрація глюкози в крові призводить до інтенсивного вироблення інсуліну, який, у свою чергу, знижує вміст глюкози. Однак надмірне виділення цього моносахариду може призвести до розвитку цукрового діабету. Найбільше глюкози у винограді, потім у солодких фруктах та деяких овочах. Мед складається з суміші глюкози з фруктозою. Ці знання сприяють правильному формуванню раціону харчування.

Викладач упродовж заняття виступала у ролі консультанта, порадника, постійно взаємодіяла із студентами.

Заняття, яке мало практичний характер (зв'язок із життям), пройшло динамічно та продуктивно, поставлена мета досягнута. Хочеться відзначити особистість викладача: спокійний тон, уважне і добре ставлення до студентів у поєднанні з вимогливістю, манера звертатися до групи, витримка – усе це передається студентам і слугує еталоном людських стосунків.  Проведене відкрите заняття показало, що Валентина Володимирівна професіонал своєї справи, добре володіє різними формами навчальної діяльності, і незважаючи на труднощі сьогодення, завжди знаходиться у творчому пошуку.

Бажаємо Валентині Володимирівні, міцного здоров'я, гарного настрою, здібних студентів, натхнення та успіхів у роботі.

Світлана РУСНАК, викладач коледжу

: