Search

Професійна підготовка в ході навчального процесу майбутніх агрономів

ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА В ХОДІ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ МАЙБУТНІХ АГРОНОМІВ


 Україна вважається аграрною державою. Весь світ знає, що в Україні найродючіші землі, а клімат дуже сприятливий для розвитку сільського господарства. Незважаючи на нестабільну економічну й політичну ситуацію в країні, сільське господарство продовжує нарощувати свій потенціал на світовому аграрному ринку. І цій, як і будь-якій іншій галузі, потрібні фахівці. Одним з найважливіших спеціалістів у сфері сільського господарства є агроном. При проведенні досліджень та реалізації практичних заходів у цьому напрямку важливим є врахування екологічної значущості та реальної господарської важливості кожного виду, популяції та екосистеми. В Заліщицькому фаховому коледжі запроваджено професію «Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу» для забезпечення підготовки висококваліфікованих спеціалістів для сільського господарства.

На юнацькі роки випадає найбільш відповідальний момент у житті молоді – це вибір професійного шляху, який має кардинальне значення для всього подальшого життя. Обираючи професію, необхідно враховувати свої здібності, особисті та громадські інтереси, зрозуміти, що значення професії у житті людини залежить не стільки від характеру роботи, скільки від того, як до нього ставиться сама людина, наскільки професія відповідає її потребам і можливостям. І саме професія лаборанта належить до тих професій, де можна проявити свої здібності, уміння, розум, спритність, талант.

Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу – фахівець, який проводить лабораторні дослідження різноманітних зразків сировини для визначення їх якісного рівня, визначення хіміко-бактеріологічного аналізу води, харчових продуктів, сировини, напівфабрикатів та іншої продукції, що виробляється в галузях сільського господарства та промисловості. На виробництві саме лаборанти роблять якісні аналізи природної та стічної води, кормів, харчових продуктів, а також ґрунту, добрив, атмосферного та повітря приміщень, тобто забезпечують їх контроль, аби не допустити відхилень від загальноприйнятих норм, що може зашкодити здоров'ю людини, порушити екологічну рівновагу в довкіллі. Так, студенти 2 курсу за спеціальність «Агрономія» ВСП Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України змогли поєднати свої фахові знання із робітничою професією «Лаборант хіміко- бактеріологічного аналізу».

Закінчивши 4 курс, студенти зможуть працевлаштуватись на підприємствах харчової галузі, сільського господарства, промисловості, в лабораторіях по контролю за об'єктами навколишнього середовища.

Перспективи професії лаборанта хіміко-бактеріологічного аналізу:

  • керівники харчових підприємств;
  • головні технологи, технологи змін і цехів;
  • завідуючі лабораторією;
  • робітники дослідницьких і наукових лабораторій;
  • експерти з якості харчових продуктів.

Програма опанування робітничої професії та методичні рекомендаціїї по її вивченні авторські. Під час складання програми враховувалися вимоги, які висуваються до лаборантів-початківців при прийомі на роботу в хімічні та бактеріологічні лабораторії організацій, що ведуть контроль за станом довкілля та лабораторії підприємств, що займаються переробкою сільськогосподарської продукції.

При цьому особлива увага приділяється вивченню студентами порядку відбору і транспортування проб, основних властивостей матеріалів, сировини і напівфабрикатів, які підлягають аналізу, призначення лабораторного устаткування і правил поводження з ними; основ хімії та елементарних основ бактеріології в межах виконуваної роботи; вимог державних стандартів до проведення хіміко-бактеріологічних аналізів; необхідного обсягу випробувань; способів приготування робочих і титрованих розчинів; методів стерилізації бактеріологічних середовищ; системі записів результатів випробувань. Практично проводиться хіміко-бактеріологічний аналіз води, харчових продуктів, сировини, напівфабрикатів та іншої продукції, що виробляється в галузях сільського господарства та промисловості.

Освоєння професії «Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу» та отримання документу державного зразка дає змогу покращити шанси на працевлаштування випускників навчального закладу в умовах конкуренції на ринку праці.

Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу - це професія майбутнього, адже від якості продукції, питної води, їжі яку ми вживаємо, залежить життя всього людства, всієї Землі.


Валентина Перит, викладач хімічних дисциплін

: