Search

Математична скарбниця

Математична скарбниця

Наука значно полегшує наше життя, служить на благо людства і об'єднує людей в прагненні зробити світ кращим. Щоб вшанувати працю вчених і наукових співробітників, в Україні був заснований День науки. Щорічно це свято відзначається в третю суботу травня. Наука нерозривно пов'язана зі сферою освіти. Доповнюючи одна одну, ці дві галузі створюють симбіоз взаємодопомоги ‒ освіта забезпечує науку новими методами пізнання, а наука, натомість, віддячує інструментарієм для подальшого розвитку та вдосконалення. Україна являє собою державу з високим рівнем освіти і науки.

Навіть у військовий час вітчизняна освіта і наука проходять потужні трансформації та зміни, а сучасні наукові відкриття допомагають пришвидшити ці якісні зміни на краще.

Тому, напередодні Дня науки в Україні, 4 травня 2023 року відбулась науково-практична конференція «Математична скарбниця» в рамках обласного методичного об'єднання викладачів математики ЗФПО Тернопільської області. Модератором конференції виступила команда математиків ВСП Зборівського фахового коледжу ТНТУ ім.І.Пулюя.

Із вступним словом до присутніх звернулися директорВСП «ЗФК ТНТУ» Баліцький Ігор Богданович та голова обласного методичного об'єднання викладачів математики Стельмащук Людмила Володимирівна.

Далі учасники конференції, за допомогою відеоролика, мали змогу побачити чим живе Зборівський коледж в умовах сьогодення.

Математика — це не тільки формули, закони і графіки, але й люди, їхнє життя, почуття, доля. Кожен період історії математики багатий на видатних учених. Одні зажили слави і безсмертя ще за життя, іншим судилося пройти складний шлях і розділити трагічну долю свого народу. Багато визначних математиків стали зразками патріотизму й щирої відданості науці. До таких особистостей ми по праву можемо віднести нашого земляка,150-річчя від Дня народження якого відзначили 31 грудня 2022 року. «Основоположник математичної культури нашого народу», — так назвав В.Левицького академік Михайло Кравчук. І мав на це право, бо саме В.Левицький піднімав у Галичині небосхил математичної культури на українському ґрунті.

Унауково-практичній конференції, студенткою 14 групи Михалюк Анастасією (науковий керівник – Глова Галина Романівна) було обрано тему «Володимир Левицький — творець математичної культури нашого народу». Вона і розпочала конференцію. Анастасія ознайомила присутніх з життєвим та науковим шляхом видатного математика Тернопілля.

Студентка 11 група Завада Вікторія (науковий керівник – Озімінська Орися Яківна) виступила з темою «Золотий переріз».

Знайомство з принципами «золотого перерізу», допомагає бачити гармонію і доцільність оточуючих нас творінь природи і людини.

Отже, можна зробити висновки:

По-перше, золотий переріз – це один з основних основоположних принципів природи. 

По-друге, людське уявлення про красиве явно сформувалося під впливом того, який порядок і гармонію людина бачить у природі.

Далі відбулось представлення робіт усіх учасників наукової конференції закладів фахової передвищої освіти Тернопільської області.

Після студентських виступів члени обласного методичного об'єднання викладачів математики ЗФПО Тернопільської області мали можливість поспілкуватись та взяти участь в обговоренні.

Бажаємо голові обласного методичного об'єднання викладачів математики Людмилі Стельмащук та учасникам конференції подальшої плідної праці.

Галина ГЛОВА, Орися ОЗІМІНСЬКА,

викладачі математичних дисциплін коледжу

: