Search

Вирощування кавунів – перспективний напрям бізнесу

Вирощування кавунів – перспективний напрям бізнесу

Кавун — це солодкий родич огірка та гарбуза. Він народився в Африці, але дуже популярний в Україні. Традиційним центром вирощування баштанних культур є Херсонська область, де щорічно збирали понад 50% урожаю кавунів в країні.

У зв'язку з військовою агресією росії частина Херсонської області тимчасово окупована, тому гостро постало питання відновлення вирощування баштанних культур на території України.

За ініціативи директора коледжу Бориса Павлюка в навчально-дослідному господарстві проводиться сортовивчення 14 сортів кавунів зарубіжної селекції, а саме: Атаман, Маракеш, Чарльстон Грей, Крісбі, Найсі, Талісман, КС350, Селест Осман, Конго, Юмі,Трофі, Ред Стар, Мікон.

Була проведена дегустація вирощених сортів кавунів авторитетною комісією працівників коледжу.

Отримані результати дадуть змогу визначити сорти кавунів, придатних для нашого регіону, ефективні агротехнічні заходи.

Остаточні підсумки роботи буде проведено після закінчення сезону вирощування.

Цікавий факт

Середня вага кавуна коливається від 5 до 10 кг, хоча буває менше і більше. А найбільший кавун в світі було вирощено в США. Американський фермер Ллойд Брайт з Арканзасу в 2005 році виростив кавун сорту Кароліна-Кросс (Carolina Cross) вагою 122 кілограми (а це середня вага двох дорослих людей)! Навесні 2006 року цей кавун був занесений в Книгу рекордів Гіннеса.

Ігор ДУДЯК, завідувач навчально-виробничої практики

: