Search

Законодавство України про забезпечення молоді першим робочим місцем

Законодавство України про забезпечення молоді першим робочим місцем

 

Випускників навчальних закладів різних рівнів освіти неспроста «опікає» чинне законодавство. Проблема працевлаштування за профілем отриманої ними освіти за відсутності досвіду постає для молодих людей дуже гостро. На жаль, на даний момент гарантовано одержати перше робоче місце за направленням можуть випускники лише окремих спеціальностей, та й оплата за роботу на цьому місці й умови цієї роботи не завжди збігаються з очікуваннями молодих людей та їхніх матеріальних потреб.

Тому важливим є вирішення проблеми сприяння в наданні молоді першого робочого місця. Основи державної політики в цьому напрямі визначені Законом України «Про зайнятість населення» від 14.10.2013 р.із змінами, внесеними в наступні роки

(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5067-17#Text ).

До категорій громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, належать згідно діючого законодавства молоді люди, які закінчили або припинили навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (протягом шести місяців після закінчення або припинення навчання чи служби) і які вперше приймаються на роботу (Стаття 14, пункт 1 ЗУ «Про зайнятість населення»).

В переліку соціальних послуг та заходів сприяння зайнятості населення, які забезпечує держава визначено професійну орієнтацію та професійне навчання, а також сприяння забезпеченню молоді першим робочим місцем і проходженню стажування у роботодавця (Стаття 24, пункт 1,4 ЗУ «Про зайнятість населення»). 

Держава законодавчо визначила також розширення можливостей для підвищення конкурентоспроможності молоді. Зокрема, здобувачі фахової передвищої освіти та інших рівнів освіти, які здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем кваліфікованого робітника і продовжують здобувати освіту на наступному рівні освіти, мають право у вільний від навчання час проходити стажування за професією (спеціальністю), за якою здобувається освіта, у роботодавця на умовах, визначених договором про стажування, строк якого не може перевищувати шести місяців, з метою набуття досвіду з виконання професійних завдань та обов'язків, удосконалення професійних знань, навичок та умінь, вивчення та засвоєння нових технологій, техніки, набуття додаткових компетентностей.

У разі якщо в період стажування така особа виконує професійні роботи, роботодавець за всі роботи, виконані відповідно до наданих завдань, здійснює виплату їй заробітної плати згідно з установленими системами оплати праці за нормами, розцінками, ставками (окладами) з урахуванням коефіцієнтів, доплат і надбавок. Запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки (за наявності), яка в разі відсутності на вимогу працівника оформлюється згідно із законодавством.

Відомості про проходження стажування вносяться до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування в порядку, встановленому Пенсійним фондом України.

Заклади фахової передвищої та інших рівнів освіти, спільно з роботодавцями, територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, сприяють здобувачам освіти у доступі до інформації про можливість стажування та його проходження, про можливості працевлаштування у вільний від навчання час, після закінчення навчання та здобуття освіти.

Роботодавцю, який за направленням територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, працевлаштовує зареєстрованого безробітного, компенсуються 50 відсотків мінімальної заробітної плати за відповідну особу за місяць, особам:

віком до 25 років, які сумарно мають страховий стаж не більше 12 місяців;

віком до 35 років - на перше робоче місце;

звільненим із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби - на перше робоче місце після такого звільнення, (Стаття 29 ЗУ «Про зайнятість населення») та іншим категоріям. 

Для майбутніх фахівців важливо знати свої соціальні права та вміло їх використовувати у своєму майбутньому професійному становленні.

Михайло СОПИЛЮК, провідний фахівець з працевлаштування випускників

 

 

: