Search

Поради першокурсникам: як адаптуватися до навчання

Поради першокурсникам: як адаптуватися до навчання

Вступивши на перший курс навчального закладу, людина потрапляє в зовсім нове середовище, в якому потрібно адаптуватися буквально з перших днів навчання. Зазвичай студентські роки – це найяскравіші моменти в житті людини. За цей час вона знаходить своє місце в суспільстві, визначається зі способом життя, отримує спеціальність. Тому дуже важливо з перших днів навчання розпочати жити в потрібному ритмі

Навчання в коледжі відрізняється від навчання в школі своїм режимом, змістом освіти, методами і формами навчання, обсягом матеріалу, який вам, шановні першокурсники, потрібно буде вивчити. Певну частину інформації прийдеться оволодівати самостійно. Система навчання в коледжі тісно взаємопов'язана з процесом самоосвіти студента.

• Візьміть собі за правило приходити на заняття на 10-15 хв. раніше, щоб без зайвого хвилювання знайти потрібну аудиторію, підготувати своє робоче місце.

• Одразу знайдіть та запам'ятайте розклад занять вашої групи. Розклад може змінюватися, тому частіше зазирайте у нього та щоденно уточнюйте його у старости.

• У перші дні й навіть тижні підчас навчання ви будете відчувати розгубленість, тривожність. Це психологічний стан, який скоро пройде і який пов'язаний з адаптацією до нових змін у вашому житті.

• Контролюйте своє навантаження. Навчіться визначати пріоритети, а також не забувайте про відпочинок, щоб уникнути розумового і фізичного виснаження. Відносьтеся до навчання без фанатизму.

•Ознайомтеся з усіма підрозділами навчального закладу, які можуть знадобитися.

•Придбайте достатню кількість зошитів. Помиляється той студент, який пише всі конспекти в одному зошиті, готуватися до іспитів буде складно. Головне, щоб у вас завжди лежали «запасні» 1-2 ручки, також зручно мати при собі ручку червоного або іншого кольору з їх допомогою ви зможете підкреслювати найважливіші визначення, ставити позначки на полях, виділяти нові терміни тощо.

•Познайомтеся зі всіма своїми одногрупниками, не тримайтеся осторонь від групи, підтримуйте один одного. Перший тиждень навчання не обов'язково визначить майбутнє коло спілкування. Спочатку у вас в групі будуть утворюватися мікрогрупи, але згодом ви всі згуртуєтеся, і у вас утвориться цілісний колектив. Головне, частіше святкуйте з групою студентські події, виїжджайте на екскурсії, беріть участь у загальноколеджівських заходах. Налагодити ефективну взаємодію, приємне спілкування з одногрупниками та новими друзями вам допоможуть і ваші особистісні риси доброзичливість, відкритість, прагнення прийти на допомогу, небайдужість до життя оточуючих.

•Вчіться слухати лекцію викладача. Найкращий спосіб зберегти інформацію – записати її.

•Намагайтеся писати швидко. Якщо в лекції є незрозумілі місця залиште місце в зошиті, після заняття запитайте у викладача й запишіть. Виконуйте загальні правила ведення конспекту.

•Людині потрібні зміни , щоби вона розкрила нові грані своєї особистості. Пам'ятайте , що ви не самотні та завжди можете звернутися за порадою до куратора групи,викладачів, вихователів гуртожитку ,адміністрації коледжу.

•Будьте оптимістом, вірте у свої можливості і пам'ятайте, якщо сьогодні у вашому житті сіра смуга, то незабаром вона обов'язково зміниться на білу!!!!

•Усміхайтеся і наповніть серце радістю! Студентство – неповторна й захоплююча пора!

Ірина САГАЙДАК ,викладач філологічних дисциплін.

: