Search

Опанування нових знань з дисципліни «Бухгалтерський облік» при вивченні теми «Документування як елемент методу бухгалтерського обліку».

Опанування нових знань з дисципліни «Бухгалтерський облік» при вивченні теми «Документування як елемент методу бухгалтерського обліку»

Вимоги до підготовки фахівців у сфері обліку і оподаткування  призводять до необхідності впровадження сучасних методів та технологій навчання, які дозволяють організувати освітній процес у відповідності до потреб суспільства та готувати висококваліфікованих фахівців у даній сфері. Серед інноваційних методів викладання фахових дисциплін особливо важливим є заняття-екскурсії та залучення до проведення аудиторних занять професіоналів-практиків.

При вивченні теми «Документування як елемент методу бухгалтерського обліку» для здобувачів освіти спеціальності 071 «Облік і оподаткування» заняття було проведене на базі бухгалтерії коледжу.

Головний бухгалтер коледжу Книш І.І. розповіла, що для ефективного управління діяльністю підприємства, прийняття правильних та своєчасних рішень під час здійснення господарської діяльності, потрібно мати достатній обсяг інформації, зокрема – облікової. Документування є важливим елементом методу бухгалтерського обліку, оскільки є основою для первинного спостереження за господарськими операціями і є обов'язковою умовою для відображення їх в обліку.

Документування є способом відображення об'єктів бухгалтерського
обліку (господарських засобів, коштів, джерел їх утворення та господарських
процесів) у первинних бухгалтерських документах (рахунках, накладних, чеках,ордерах тощо) після або в момент завершення операцій з ними.

Документування господарських операцій у первинних документах надає
юридичної сили даним бухгалтерського обліку.

Заступник головного бухгалтера Червоняк М.Д. наголосила на тому, що бухгалтерський облік неможливий без первинної документації. Так, як ведення бухгалтерського обліку зараз максимально автоматизовано, то процес роботи бухгалтера можна змалювати в таку картину: в програму вводиться первинна документація, яка обробляється програмою. Результат такої обробки - формування господарських операцій, кожна з яких є набором проводок.

Бухгалтер з обліку товарно-матеріальних цінностей Бадлюк О.П. пояснила, що первинна документація в Україні розподіляється за такими типами: розпорядча, куди відноситься платіжки, довіреності та виконавча - акти, відомості. Тобто, це документи, які створюються в паперовій / електронній формі, що фіксують здійснення всіх господарських операцій. Первинні документи створюються під час проведення господарської операції, а якщо такої можливості немає, то після її закінчення.

Студенти почерпнули для себе багато важливої та корисної інформації, яку зможуть використати у подальшому навчанні.

Саме теорія, поєднана з досвідом практичної діяльності дає найкращі результати, а студенти отримують нові знання та розвивають свої професійні компетентності, а викладачі підвищують свою обізнаність з актуальних питань сучасної практики.

Лариса СТРІЛЬЧУК, викладач облікових дисциплін

: